Faq trouwlocaties
Je hebt vast een hoop vragen rondom de zoektocht naar je trouwlocatie. Wij beantwoorden de meest gestelde vragen voor je!
Trouwen in de kerk?
Ruim 60% van de bruidsparen trouwt in de kerk. Volgens traditie wordt er getrouwd in de geboortestad van de bruid. Dit is waarschijnlijk niet altijd haalbaar of wenselijk.
Wanneer je trouwt in een religieuze ceremonie, wacht dan met het boeken van allerlei dingen tot de datum, locatie en tijd zijn afgestemd met diegene die jullie huwelijk gaat inzegenen. Sommige religies hebben strikte regels voor ceremonies.
Bij trouwen in de kerk kun je niet zomaar verwachten dat je ook daadwerkelijk kunt trouwen in de kerk naar keuze. Hierbij komen vaak toch wat langere gesprekken uit voort met de dominee. Soms zijn er ook extra kosten aan verbonden als je geen lid bent van de gemeente.
Waar wordt de huwelijksnacht doorgebracht?
De huwelijksnacht is voor jullie als kersvers echtpaar natuurlijk de eerste keer dat je eindelijk alleen samen bent. 45% van de bruidsparen heeft de huwelijksnacht lekker thuis. Na zo’n dag vol emoties is het ook echt heerlijk om even lekker thuis te zijn en samen te zijn.
Houd er wel rekening mee dat, als je gasten weten dat je thuis overnacht, er wel eens een wervelwind door het huis zijn gegaan en alles vol kan liggen met ballonnen, wc papier of dat er in het
ergste geval een paar kippen, schapen en konijnen rondlopen. Om toch nog even extra te ontspannen kiest 37% van de bruidsparen ervoor om hun huwelijksnacht door te brengen in een luxe bruidssuite.
Kiezen we meerdere locaties of alles in een?
Als je ervoor kiest om in de kerk te trouwen dan is het vaak zo dat je nog een locatie nodig hebt voor de receptie en het feest. Het kan zijn dat de kerk ook samenwerkt met een locatie dicht in de buurt, zodat je gasten niet te ver hoeven reizen voor de feestlocatie.
Mocht je de ceremonie en het feest in dezelfde ruimte willen houden dan moet je er rekening mee houden dat de ruimte omgebouwd moet worden.
Ben je van plan om buiten te trouwen, werk dan altijd met een alternatief plan en boek voor de zekerheid een binnen locatie mee, voor het geval dat het slecht weer dreigt te worden op je huwelijksdag.
Samenwerking ceremoniemeester en medewerker locatie?
De ceremoniemeester is je steun en toeverlaat bij de organisatie voor en tijdens jouw huwelijksdag. Zorg van tevoren dat je alles goed bespreekt met hem of haar. Hij of zij is degene die met jou meedenkt en je rechterhand is. Heb je jouw droomlocatie gevonden dan moet je als eerste weten of het een horecalocatie is of niet. Hiermee wordt bedoeld: een hotel, restaurant, club of een andere plek waar het personeel en de voorzieningen voor de gasten aanwezig is. Heb je alleen de huur van de zaal dan moet je er dus rekening mee houden dat je de andere voorzieningen zelf moet regelen.
Als je de locatie hebt geboekt dan is het handig om ook de ceremoniemeester hierin te betrekken. Samen met hem/haar kun je alle andere dingen regelen die betrekking hebben op de locatie. De ceremoniemeester heeft dus ook het contact met de medewerker van de locatie. Met name op de trouwdag zelf is dat heel belangrijk. Zo kan alles worden geregeld zonder dat je er zelf iets van merkt.
Zorg er in het aanlooptraject wel voor dat je zelf ook op de hoogte blijft en dat alle beslissingen uiteindelijk door jou worden bevestigd zodat er nooit verwarring of misverstanden kunnen ontstaan.
Exclusief of gedeelte afhuren?
Je kunt kiezen om exclusief te huren maar ook het afhuren van een gedeelte van de locatie is bij sommige locaties een optie. Wanneer je ervoor kiest om een gedeelte van de locatie te huren zorg er dan voor dat er duidelijke regels worden gesteld. Je wilt natuurlijk niet dat er allemaal mensen op jouw feest zijn die ook op die locatie een feest hebben en even komen kijken op jouw feest.
Vaak is het voordeel bij een gedeelte huren dat je de kosten iets naar beneden krijgt, omdat je geen hele locatie bezet. De locatie kan dus ook andere zalen verhuren.