tradities en etiquette trouwringen

Traditie en etiquette trouwlocaties

De openingsdans

Een openingsdans hoort er natuurlijk bij voor het kersverse bruidspaar. Officieel zou dit een foxtrot of Engelse wals moeten zijn. Tegenwoordig kiezen bruidsparen vaak voor een dans en een nummer met een persoonlijke betekenis. Na de openingsdans is het traditie dat de bruid danst met haar vader en de bruidegom met de moeder van de bruid. Hierna danst het bruidspaar met de ouders van de bruidegom waarna het feest kan losbarsten en iedereen welkom is op de dansvloer.

De huwelijksvoltrekking

De bruid hoort rechts van de bruidegom te lopen gevolgd door de getuigen. Hierna volgen de vader van de bruid en de moeder van de bruidegom. Daarachter lopen de vader van de bruidegom en de moeder van de bruid. In alle gevallen lopen de mannen links en de vrouwen rechts. Pas na de plechtigheid gaat de bruid links van de bruidegom lopen. De overige gasten wisselen niet.

Felicitaties

De felicitatie rij vormt zich als volgt; De bruid staat vooraan, daarnaast staat de bruidegom, moeder van de bruidegom, vader van de bruidegom, moeder van de bruid en uiteindelijk de vader van de bruid.

Tafelschikking

Het bruidspaar heeft vaak een centrale plaats. Ook hier zit de bruid links van de bruidegom. De moeder van de bruidegom en de vader van de bruid horen tegenover het bruidspaar plaats te nemen. De vader van de bruidegom neemt plaats naast de bruid en de moeder van de bruid neemt plaatst naast de bruidegom. Hierna volgen de bruidsmeisjes en de bruidsjonkers. De verdere tafelschikking vindt plaats op rang en leeftijd. Mannen en vrouwen zitten om en om en echtparen zitten tegenover elkaar.